Glassartpluslood.nl
home » Geschiedenis en Techniek » glas-in-lood geschiedenis

GLAS-IN-LOOD

 GESCHIEDENIS

Gekleurd glas van vóór de jaartelling  :

 

Hier een voorbeeld van glazen objecten uit Egyptische graven vanaf de 20e eeuw voor Christus tot het begin van onze jaartelling. Ook zijn uit Mesopotamië glazen objecten bekend met fantastisch mooie vormen en kleuren. De Romeinen en de Grieken uit het begin van onze jaartelling hadden al prachtige glazen potjes en vaasjes.

Vroeg Romaans gebrandschilderd glas, dat nog compleet gaaf bewaard is gebleven,  is een gebrandschilderde Christuskop uit de 11e eeuw afkomstig uit de abdijkerk van Wissembourg en bevindt zich nu in een museum in Straatsburg.

 

 

De oudste nog complete ramen ter wereld uit de 11e eeuw bevinden zich in de Dom van Augsburg en stellen een drietal Bijbelse figuren voor :  Hosea, David en Daniël.

 

 

Kleur en vormgeving is bijna modern te noemen . Deze 2.50 meterhoge ramen zijn gebrandschilderd door zeer kundige monniken als glaskunstenaars uit een abdij aan de Tegernsee, die een bloeiend glasatelier bezaten en vanuit Beieren naar Augsburg trokken.

De opkomst van de glas in lood ramen zette door in de gotische kathedralen in Frankrijk en Engeland.

 

De gotische ramen van Chartres in Frankrijk en York in Engeland zijn wereldberoemd.  Ook in Duitsland en Spanje zijn veel ramen gemaakt, maar de meeste oude Duitse ramen zijn in de 2e wereldoorlog vernield tijdens de bombardementen. In Spanje  zie je nog Moorse invloeden in de kathedraal van Toledo.

 

 

De 176 ramen van Chartres beslaan een oppervlak van bijna 2000 vierkante meter.

 

 

 

Kenmerkend voor de gotische periode zijn vooral de vele roosvensters zoals hier een voorbeeld uit de Notre Dame van Parijs.

 

 

De Goudse Glazen uit de St. Janskerk te Gouda zijn ook wereldberoemd en het merendeel gemaakt door de gebroeders Crabeth.

 

 

In dezelfde periode bloeide in heel Europa het glas in lood op tot veel gebruik in de meeste kathedralen die gebouwd werden.

 

 

In de nieuwe tijd vanaf 1900 kwam het glas in lood weer tot grote bloei.  In de Nieuwe Kerk in Delft, beroemd om zijn Oranjegraven, werden vanaf 1926 een goot aantal ramen geplaatst, voornamelijk door Willem van Konijnenburg ontworpen.

 

 

Sinds de ontploffing van het Kruithuis in 1654 had de Oude Kerk in Delft geen gebrandschilderde ramen meer. De restauratie van 1941-1961 kreeg zijn bekroning met de 27 gebrandschilderde ramen van Joep Nicolas, dat als zijn levenswerk beschouwd wordt.

JOEP NICOLAS

 

 In de basiliek van Tubbergen zijn ramen aangebracht van Joep Nicolas en ramen van 5 generaties Nicolas. Hier is vooral de ontwikkeling te zien van glas in lood in de 20e eeuw. Tegenwoordig heeft een van zijn nazaten nog een atelier in de buurt van deze kerk.

Wereldberoemd zijn de ramen van de kunstenaar Chagall met ramen over de hele wereld .

 

 

De schilderijen en glas in lood ramen van Chagall hebben een bijzondere  uitstraling door vorm en kleur met veel blauw en rood.

De meeste ramen zijn uitgevoerd i.s.m. Charles Marc, een bekende glaskunstenaar van de Simon Ateliers in Reims.

 

Er werd vooral gewerkt met gelaagd gekleurd glas waar de achtergronden in kleurvariatie werden geëtst.

De beroemdste ramen met de twaalf stammen zijn te zien in de universiteitssynagoge van Jeruzalem. In het gebouw van de Verenigde Naties te New York bevindt zich een raam over de vrede.

 

Thorn Prikker was een Nederlandse kunstenaar die in Duitsland de vernieuwing inzette met abstracte ramen.

 

 

 

Georg Meistermann verstond de kunst om na de oorlog in Duitsland in de restauratie van de vele kerken veel verwoeste kerkramen te voorzien van modern veelkleurig glas in lood.

 

 

 

 De ontwerper waar glasatelier Jilleba uit Leiden veel mee samenwerkt is Carel Bruens.

Hij heeft voor veel kerken in Nederland ramen ontworpen die door Jilleba zijn uitgevoerd.