Glassartpluslood.nl
home » Actueel » actueel

Actueel en oud nieuws 

UITGIFTE FOTOBOEK GLAS-IN-LOOD KATWIJK

Glas in lood is al jaren mijn passie en heb afgelopen jaren in Katwijk de meeste glas-in-lood ramen geïnventariseerd en  daarover gepubliceerd.

Als afsluiting zou het fantastisch zijn om daarover een mooi fotoboek met achtergronden van de ramen uit te geven zodat die gegevens van dit Katwijkse cultuurgoed bewaard blijven en voor iedereen beschikbaar zijn.

Een mooi fotoboek van 30 x 30 cm met 135 pagina's. Via een soort van crowdfunding heb ik met donaties en een fonds de kosten van uitgeven en drukken bijeengebracht. Het boek wordt binnenkort voor de aantrekkelijke prijs van € 9,95 per stuk verkocht. Het ontvangen bedrag van de verkoop van de boeken wil ik ten goede laten komen aan een drietal Katwijkse culturele doelen: Open Hof Cultureel, Katwijks Museum en het DunaAtelier.

 

 

 

 

 

 

 

BASISCURSUS GLAS-IN-LOOD

Vanwege de "Corona lockdown" kunnen we voorlopig nog niet starten met een basiscursus

glas-in-lood. 

 

Dit jaar stoppen we ( Jan en Christien ) met onze activiteiten glas-in-lood en fusen in Katwijk en Oegstgeest. 

We gaan verhuizen naar de Achterhoek. We hebben daar een mooi plekje gevonden op de buurtschap "de Haart" bij Aalten voor een seniorenchalet met daarachter een kapschuur met daarin een klein atelier.

 

Paul en Diana blijven voorlopig doorgaan met Tiffany en ook glas-in-lood zolang deze locatie nog beschikbaar is. 

Voor leuke kadootjes Tiffany zie www.glaskado.eu, de website van Paul en Diana.

 

Alle cursussen, trainingen en workshops zijn afgezegd en opgeschort vanwege de "corona" problematiek tot nader bericht!!!!!!!!

 

CURSUS GLAS-IN-LOOD : 

Vanwege de steeds strengere maatregelen i.v.m. het Covid-19 virus stellen we de cursus glas-in-lood voorlopig nog uit. 

 

Voor individuele afspraken bel even 06-49630716

 

 

 

EXPOSITIE KUNSTHAUS BOCHOLT (Duitsland)

vanaf 20 september tot 13 oktober was er een expositie onder de naam ARTEM@ARTIS in het Kunsthaus in Bocholt waar we i.s.m. de kunstenaar/fotograaf Maarten Rots een glas-in-lood kunstwerk exposeerden zie www.artemartis.de

 

 

EXPOSITIE SEPTEMBERKUNST AALTEN

in de weekenden van 21/22  en 28/29 september hebben we meegedaan aan de expositie in ons geboortedorp Aalten zie www.septemberkunst.nl

 

Expositie glas-in-lood Septemberkunst in het Kulturhuus in de buurtschap Lintelo bij Aalten

 

 

 

 

VERHUIZING MAART 2019

Na onze verhuizing zijn we weer helemaal ingericht voor cursussen, workshops en lezingen

Als u belangstelling hebt bent u uitgenodigd om a.s. zaterdag 23 maart om te komen kijken hoe we in ons nieuwe home weer verder gaan met glas-in-lood, tiffany, brandschilderen, en fusen.

 

 

 

 

CURSUSSEN EN WORKSHOPS VAN AFGELOPEN TIJD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 OP ONZE LOCATIE IN OEGSTGEEST ZIJN WE NU AL WEER EEN JAAR BEZIG EN HEBBEN AL WEER EEN PAAR GROEPEN BASIS CURSISTEN DE CURSUS AFGEROND.

 

ONZE  LOCATIE 2018 AAN DE ENDEGEESTERSTRAATWEG 2 TE OEGSTGEEST

BOEKJE GLAS IN LOOD THEO VAN DOESBURG VILLA ALLEGONDA

Over de reconstructie van de glas-in-lood ramen Compositie II en Compositie V van Theo van Doesburg heb ik nu een boekje gemaakt met daarin ook het glas-in-lood oeuvre van Theo van Doesburg. Het boekje is te bestellen via een mail aan mij en kost € 17,50 jencterhaar@gmail.com

FOTO'S OPENING EXPOSITIE 30 SEPTEMBER 2017

overhandiging van het eerste boekje aan burgemeester Visser van Katwijk.

PERSBERICHTEN EXPOSITIE " Glas-in-lood van Jan ter Haar en cursisten"

 

Glas-in-lood expositie Jan ter Haar en zijn cursisten in DunaAtelier

 Replica's van verdwenen ramen uit Villa Allegonda voor het eerst te zien

 Glazenier Jan ter Haar gaat in het DunaAtelier zijn replica's onthullen van de twee verdwenen glas-in-loodramen waarvan het origineel in Villa Allegonda heeft gezeten. Daarnaast exposeert hij eigen ontwerpen en werkstukken van zijn studenten. Deze expositie van 30 september tot 22 oktober is de laatste in het DunaAtelier op de huidige locatie aan de Boulevard hoek Voorstraat. Daarna verhuist het DunaAtelier naar het Duinplein.

 De ontwerper van die ramen in Villa Allegonda is de internationaal bekende Leidse kunstenaar Theo van Doesburg, die behalve ontwerper van glas-in-lood ook kunstschilder, architect, dichter en musicus was. Bij de opening van de tentoonstelling hoopt Ter Haar ook zijn boekje "Theo van Doesburg en zijn ramen" ten doop te houden.

 Hoge lichtintensiteit

 Van Doesburg stelde hoge eisen aan het glas dat hij gebruikte. Hij zocht glas met een hoge lichtintensiteit. Het glas moest dichtbij de primaire kleuren rood, geel en blauw komen. Voordat Ter Haar na een tweejarige studie zijn replica's maakte heeft hij zijn keuze van glas voorgelegd aan een aantal gerenommeerde deskundigen en restaurateurs op het gebied van glas uit het begin van de twintigste eeuw. "Met een replica probeer je zo dicht mogelijk bij het origineel te komen", zegt Ter Haar. "Naar mijn idee is dat gelukt. Maar daar kun je anders over denken."

 Abstract en figuratief

 Behalve zijn replica's exposeert Ter Haar ook zijn eigen abstracte ontwerpen in modern glas-in-lood en figuratieve ontwerpen van zijn cursisten. Daarbij zijn zeilboten, de Oude Kerk, de Vuurbaak, een bomschuit en een fiets. Een aantal van hen heeft daarnaast ook werk gemaakt in de sfeer van De Stijl, de kunstrichting waartoe onder anderen de Nederlandse kunstschilder Piet Mondriaan, maar ook de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright behoorden. Verschillende cursisten die exposeren komen uit Katwijk. Onder meer Allart ter Haar, Herman de Best, Kees Ouwehand en Kees van der Plas. De andere cursisten - ook dames - komen uit Lisse, Hillegom, Leiderdorp, Leiden, Voorhout, Noordwijk en zelfs uit het Noord-Hollandse Zuid-Scharwoude.

 Om het glas-in-lood tot zijn recht te laten komen, zullen de witte wanden van het DunaAtelier helder worden belicht. "Glas-in-lood kun je alleen maar goed zien wanneer er licht doorheen valt", legt Ter Haar uit. Alle glas-in-lood komt een halve meter van de muur los te hangen.

 Wie: Jan ter Haar en zijn cursisten

Wat: Expositie van glas-in-lood waaronder replica's van ramen van Villa Allegonda

Waar: DunaAtelier, Boulevard hoek Voorstraat

Wanneer: Dagelijks van 30 september tm 22 oktober van 13.30 uur tot 17.30 uur

Toegang: gratis

 

 

 PERSBERICHT  "Praetje Kunst" in DunaAtelier Katwijk

Speurtocht naar gegevens van historisch glas-in-lood

Praetje Kunst over verdwenen ramen uit Villa Allegonda

 De oorspronkelijke Villa Allegonda bevatte na de bouw twee glas-in-loodramen van de bekende kunstenaar Theo van Doesburg (1883 - 1931). Hij is oprichter van De Stijl, waartoe later onder anderen Piet Mondriaan en Bart van der Lek behoorden. Die ramen zijn helaas verloren gegaan. De Katwijkse oud-docent schilderen en glaszetten Jan ter Haar heeft twee jaar onderzoek naar deze ramen gedaan en daarvan replica's gemaakt.

 Op 20 september vertelt Ter Haar in het DunaAtelier tijdens het laatste Praetje Kunst van dit seizoen over zijn onderzoek en zijn speurtocht naar het juiste glas en de juiste kleuren voor zijn replica's. Dat heeft veel voeten in aarde gehad. Voor een burgemeesterswoning in Broek in Waterland maakte Van Doesburg zijn eerste glas-in-lood, dat hij "Compositie 1" noemde. Het glas-in-lood voor Villa Allegonda werd Compositie 2 en Compositie 5.  Ze staan "met een vaag plaatje", zoals Ter Haar zegt, in het oeuvreboek van Van Doesburg.

 Gepassioneerd

 Ter Haar heeft vanuit zijn hobby als amateurglazenier eerst historisch onderzoek gedaan naar alle glas-in-loodramen in Katwijk. Daarbij is hij gepassioneerd geraakt door het glas-in-lood dat Van Doesburg maakte. Deze internationaal succesvolle Leidenaar was behalve ontwerper van glas-in-lood ook voordrachtskunstenaar, architect, musicus, kunstschilder, kleuradviseur, dichter en uitgever. Hij heeft bijvoorbeeld kleuradvies gegeven bij het ontwerp van een woning aan de Zeeweg, die is afgebroken. Deze woning, gebouwd voor dominee De Ligt uit Lage Vuursche die om gezondheidsredenen naar Katwijk kwam, stond op de plek van het voormalige sanatorium dat nu de muziekschool is.

 Van Doesburg is niet de architect van Villa Allegonda. Dat was J.J.P. Oud. Beiden waren onder de indruk van het kubisme dat de kunstenaar Menso Kamerlingh Onnes in Afrika had leren waarderen. Kamerlingh Onnes woonde naast de plek waar Villa Allegonda is gebouwd. Van Doesburg was verrukt van werken in uitsluitend rechte horizontale en verticale lijnen en in de primaire kleuren rood, geel en blauw.

 Vrouwenkop

 "De combinatie van kleur en licht bracht hem in vervoering", vertelt Ter Haar. "Hij heeft zijn vrouw gebruikt als inspiratie voor een vrouwenkop in glas-in-lood. Die is prachtig. Tijdens mijn Praetje zal ik alle vijftig glas-in-lood-composities van Van Doesburg laten zien, ook deze vrouwenkop."

In Katwijk is geen werk meer te vinden van Van Doesburg, maar wel in Drachten, Alkmaar en Bergermeer. Van Doesburg heeft ook glas-in-loodramen ontworpen voor woningen in de Rotterdamse wijk Spangen, die architect Oud ontwierp. Hij werkte ook buitenslands in onder andere Berlijn, Weimar, Straatsburg en Parijs.

 Ter Haar, afkomstig uit Aalten, is zijn loopbaan begonnen als schilder ondernemer en glaszetter in de Achterhoek. Hij kwam in 1983 naar Katwijk als schilder docent aan de LTS om vijf jaar later regionaal consulent van de vakopleiding schilderen te worden. Veel schilders uit Katwijk en wijde omgeving kennen hem. Een groot deel van zijn leven lang heeft hij zich in zijn vrije tijd als maker en onderzoeker bezig gehouden met glas-in-lood.

 Wie: Jan ter Haar

Wat: Praetje Kunst over de glas-in-loodramen van Villa Allegonda

Waar: DunaAtelier, Boulevard hoek Voorstraat

Wanneer: woensdag 20 september 20.00 uur

Entree: € 5,- per persoon, leden Kunstvereeniging gratis

 

 

 

 

_______________________________

cursisten december 2016

met succes de basiscursus afgerond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEZING VAN JAN TER HAAR OVER DE KUNSTENAAR MARIUS RICHTERS EN HET GEDENKRAAM IN DE OOSTERKERK TE AALTEN.

Zaterdagavond 13 augustus gaf Jan ter Haar in de Koppelkerk te Bredevoort een lezing over de glas-in-loodkunstenaar Marius Richters, ontwerper van het gedenkraam in de Oosterkerk te Aalten.

Het gebrandschilderde gedenkraam werd in 1946 in de Oosterkerk in Aalten geplaatst als herinnering aan de oorlogsjaren van 1940-45. Tijdens de oorlog hebben de bewoners van Aalten vanuit hun religieuze overtuiging onderdak aan vele onderduikers geboden. Aalten had per huishouden de meeste onderduikers van Nederland. Kinderen en zieken werden opgevangen om aan te sterken en vanuit Aalten vonden veel voedseltransporten plaats.

Het plan om als dank een kunstwerk aan Aalten te schenken ontstond in gereformeerde kring in het Rotterdamse Kralingen. Maar het Kralingse comité werd al snel uitgebreid tot een Rotterdams comité en vervolgens tot een landelijk comité, dat door onderduikers, joden en andere kerkelijke gezindten met giften werd ondersteund.

De Rotterdamse kunstenaar Marius Richters (1878-1955) kreeg de opdracht om het glas-in-lood raam te maken. Richters ontwierp en tekende het gedenkraam, ook wel bevrijdingsraam genoemd. Samen met de Dordrechtse glazenier Harry van Lamoen werd na de oorlog het gebrandschilderde raam uitgevoerd. 

 

 

Ons voormalige atelier aan het Noordeinde in Katwijk aan Zee

 

 

's avonds zijn de glas-in-lood ramen mooi verlicht.

 

Mooie grote ruimte voor ons atelier met de werktafels, een koffiekamer en een ruimte voor kantoor en brandschilderen.

 

 

 

Veel glas en ruim de zon naar binnen. 

 

 

 

 

 

ENTHOUSIASTE CURSISTEN ZIJN AL WEER DRUK BEZIG GEWEEST MET OPDRACHT 2 IN DE BASISCURSUS

 

 

 

 

Onze voormalige locatie aan de Nolensstraat 1 in Katwijk aan Zee

Herman, Levine, Hannie Rick en Ben met hun eindresultaat.

 

 Gevorderde deelnemers met hun werk

Gevolgde cursus brandschilderen bij Peli Glass

Ik heb samen met Geerko, Petra en Mario de tweedaagse cursus brandschilderen gevolgd bij Peli Glass in Zoetermeer ( onderdeel van atelier Oud Rijswijk )

Hierbij foto's van resultaat :

 

BRANDSCHILDERPROJECT

Het wapen van het schildersgilde dat in de jaren '50 voor mijn vader is gebrandschilderd door atelier Lelieveld uit Doetinchem was mijn inspiratie om onderstaande raamhanger te gaan brandschilderen. Na de dood van Lelieveld kwam ik bij toeval in Bredevoort bij een antiquitaire boekhandel glas-in-lood boeken tegen uit de bibliotheek van Lelieveld.

RESTAURATIEPROJECT

Cursist Wil kwam met een prachtig gebrandschilderd raam van Lou Asperslag, een bekend glaskunstenaar uit de twintiger jaren met prachtige ramen in de Kloosterkerk in Den Haag. 

Samen met Wil hebben we het plan opgevat om dit raam met de uilen te gaan restaureren.

De ervaren cursisten zijn na de basiscursus met eigen werkstukken aan de slag.

Janine heeft haar antieke Jezus gerestaureerd

Moeder en dochter Krijnie en Jill met het werk van moeder

Dochter Jill is met de bomschuit voor haar voordeur bezig

Cootje maakt haar favoriete bos bloemen.

Grietje had een ontwerp gemaakt voor haar keukenraam.

Jan heeft heel secuur en perfect een prachtig kerstraam gemaakt

Leo is bezig met voorzetramen in de stijl van zijn bovenlichten

Nel wilde hetzelfde ontwerp in het bovenraam als haar deur.

JanneMarie zeer ambitieus met een lang en zonnig raam voor de zijgevel en Netty maakt van twee oude ramen nu een groot raam, Wim heeft een zeilboot voor een zijlicht naast de kamerdeur in bewerking. Daarachter laten Jan en Martijn trots hun werkstuk zien.

Anja is zeer geconcentreerd haar kerstraam voor de kerk aan het solderen.

Cor is gefascineerd door de kleurige badhuisjes aan de Engelse kust

Ria heeft al 1 raam klaar voor haar lang gekoesterde wens van glas-in-lood voor haar schuifdeuren.

Gerjan en Margareth restaureren een oud bovenlicht

Herman gaat na de Katwijkzeese ramen nu een Katwijkbinsraam maken Details zoals ramen in de watertoren en de wieken en omloop worden gebrandschilderd.

Kees is druk met een ontwerp van Escher waar nog veel aan gebrandschilderd moet worden.

 /assets/img/placeholder.jpg

Dit najaar hebben er weer een paar groepen de basiscursus afgerond.

/assets/img/placeholder.jpg

/assets/img/placeholder.jpg

 

/assets/img/placeholder.jpg

 

Verhuizing voorjaar 2015 naar Korte Vaart 2 in Rijnsburg.

 

 

Open monumentendag 13 september 2014 in museum Katwijk

 

 

Zaterdag 30 augustus met een stand op de braderie van de oranjevereniging te Katwijk aan den Rijn aan de Achterweg.

 

 

 

14 juni Museum IJsselstein :

ingestuurde werkstuk viel helaas niet in de prijzen

 

NOMINATIE KIJK KUNST VOOR HET RAAM :

De boot ingestuurd voor de wedstrijd in het Museum IJsselstein :

 

 

 

 

 

Kraam op de maritieme markt op koningsdag in Katwijk aan Zee

 

 

De gevorderden hebben hun eigen werkstuk af.

 

 

 

 

 De groepen van dit voorjaar hebben hun cursus afgerond.  In september starten we bij voldoende aanmeldingen in week 38 weer met nieuwe groepen.

 

 

Cursisten van de groep maart/april 2014

 

 

 

 

Cursisten van de groepen januari/februari 2014

 

 

Open atelier op 18 januari 2014

 

 

januari 2014

Ons nieuwe atelier in Rijnsburg aan de Korte Voorhouterweg is ingericht en klaar om cursisten te ontvangen.

 

 

 

 

december 2013

 

In de laatste week op onze cursuslocatie in het oude gemeentehuis van Valkenburg sloten weer een aantal enthousiaste basiscursisten met een mooie eindresultaat de cursus af.

 

 

 

November 2013

Onze unieke cursuslocatie in het voormalig gemeentehuis te Valkenburg is verkocht en we gaan per 1 januari 2014 naar een nieuwe locatie in het gebouw van de gemeentewerf te Rijnsburg aan de Korte Voorhouterweg no.12

 

Eind oktober 2013

De cursisten hebben de cursus met veel plezier doorlopen en zijn met een goed resultaat afgezwaaid. Enkelen gaan nog door om in het vervolgtraject onder leiding een eigen ontwerp te maken.

 

 

 

september/oktober 2013

cursisten aan het werk.

 

 

 

september 2013

Bezoek van de Studieclub Schilders Rijnstreek voor een presentatie glas-in-lood in de raadszaal van het oude gemeentehuis van Valkenburg ZH en een bezoek met demonstratie aan het atelier/cursusruimte.

 

 

 

 

augustus 2013